La Zebra et le Ventoux

 

Zebraatje draait zich nog even om, vandaag     – zondag 10 juli 2016 - gaat ze bergen verzetten.  Althans eentje dan, de Mont Ventoux. Ze wil van zich laten horen en dus reageerde ze op de oproep van NPORadio1 #sportzomer. Voor een sfeer en achtergrondreportage zochten ze iemand die mee wilde fietsen op de Ventoux, vlak voordat de raspaardjes van de Tour de France daar neer zouden strijken. Dat wilde zebraatje wel, nooit vies van een beetje aandacht.

 

Rond het middaguur is het dan zo ver. Zebraatje zit bovenop het stuur en vertrekt samen met verslaggever Reinout Meijer en zijn collega Bas Redeker. Het is warm en algauw begint ze te zweten. De vier beentjes gaan soepel in het rond, ze weet waar ze aan begonnen is.  Onderweg grappen en grollen met de verslaggever en ploegleider Petra. Bas heeft het inmiddels na een kleine vijf kilometer al opgegeven. Tja je hebt raspaardjes, zebra’s,  maar ook schatten van ezels. En deze ezel dacht voor de allereerste keer op een racefiets (“ zeg hoe moet je hiermee schakelen” ) direct de Mont Ventoux te kunnen beklimmen.

 

Eenmaal in het bos houdt ze in, laat die anderen maar doordraven. Al jaren onbesuisd, maar nu bedachtzaam. Geen sprintje maar eentje van de lange adem. Ze is van plan langer te genieten van deze bijzondere klim en zichzelf niet uit te putten.  Even recupereren en weer doorgaan, het lijkt wel het echte leven. En vlak bij Chalet Reinard staat de verslaggever aan de kant. Te hard van stapel gelopen. Nu nog maar zes kilometer meer tot aan de top.

 

Na Chalet Reinard is het bos voorbij.  Genadeloos slaat dan het maanlandschap van de Ventoux toe. Langs de weg staan al vele campers voor de Tour de France die nu het zebraatje in haar gevecht aanmoedigen. Drie kilometer onder te top geeft ze hem de sporen. In galop gaat het naar de top. En dan is ze er! Ze heeft de kale berg bedwongen.

 

Als ook de verslaggever briesend bovenkomt is het tijd voor het laatste interview. Graag wil ze nog even vertellen over het hoe en waarom van deze beklimming. Thuis in Nederland vecht iemand een hele andere strijd en deze beklimming is een soort hommage voor haar. En zolang zij blijft vechten blijft het zebraatje bergen voor haar beklimmen. Ain’t no mountain high enough.

 

En waarom de zebra op de Mont Ventoux?

Zwartwit gestreept in een willekeurig patroon. Als eenling een bont figuur en in de kudde volledig onherkenbaar. De zebra is grillig, mooi, krachtig en bijzonder. En daarom is de zebra het internationaal symbool voor een bijzondere vorm van Alvleesklier kanker veroorzaakt door Neuro-endrocriene Tumoren (NET). Dit komt omdat artsen in hun opleiding leren: als je hoefgetrappel hoort dan zal dit wel van een paard komen. Maar……… soms blijkt dit hoefgetrappel van de minder voorkomende zebra te zijn. Daarnaast heeft elke zebra een uniek strepen-patroon. Daarom: elke NET is anders!

 

En als dan een van je beste vrienden dit overkomt dan zoek je naar een manier om haar te steunen. Ieder op zijn of haar manier…ik zou wel bergen willen verzetten om te helpen, maar dat is nou eenmaal niet mogelijk, dus beklim ik ze. Deze beklimming is voor jou, we houden van je.

 

  

Een verslag van de beklimming is te horen op woensdag 13 juli 2016 op NPORadio1 #sportzomer van 21:00 tot 22:30 uur.  Verslaggevers Reinout Meijer en Bas Redeker bedankt voor deze dag. Ze zijn op twitter te volgen @ReinoudtMeijer en @BasRedeker.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Gerard Tiben (zaterdag, 05 augustus 2017 21:03)

    Een mooi verhaal, beeldend geschreven.