Wieleravonturen van een malloot

Fred is Cinglé du Mont Ventoux. Vrij vertaald Malloot van de berg Ventoux.

Hier vind je zijn verhalen over de belevenissen op de fiets. 

 

Vind je het leuk ze te delen dan kan dat met onderstaande buttons.

La Zebra et le Ventoux

 

Zebraatje draait zich nog even om, vandaag     – zondag 10 juli 2016 - gaat ze bergen verzetten.  Althans eentje dan, de Mont Ventoux. Ze wil van zich laten horen en dus reageerde ze op de oproep van NPORadio1 #sportzomer. Voor een sfeer en achtergrondreportage zochten ze iemand die mee wilde fietsen op de Ventoux, vlak voordat de raspaardjes van de Tour de France daar neer zouden strijken. Dat wilde zebraatje wel, nooit vies van een beetje aandacht.

 

Rond het middaguur is het dan zo ver. Zebraatje zit bovenop het stuur en vertrekt samen met verslaggever Reinout Meijer en zijn collega Bas Redeker. Het is warm en algauw begint ze te zweten. De vier beentjes gaan soepel in het rond, ze weet waar ze aan begonnen is.  Onderweg grappen en grollen met de verslaggever en ploegleider Petra. Bas heeft het inmiddels na een kleine vijf kilometer al opgegeven. Tja je hebt raspaardjes, zebra’s,  maar ook schatten van ezels. En deze ezel dacht voor de allereerste keer op een racefiets (“ zeg hoe moet je hiermee schakelen” ) direct de Mont Ventoux te kunnen beklimmen.

 

Eenmaal in het bos houdt ze in, laat die anderen maar doordraven. Al jaren onbesuisd, maar nu bedachtzaam. Geen sprintje maar eentje van de lange adem. Ze is van plan langer te genieten van deze bijzondere klim en zichzelf niet uit te putten.  Even recupereren en weer doorgaan, het lijkt wel het echte leven. En vlak bij Chalet Reinard staat de verslaggever aan de kant. Te hard van stapel gelopen. Nu nog maar zes kilometer meer tot aan de top.

 

Na Chalet Reinard is het bos voorbij.  Genadeloos slaat dan het maanlandschap van de Ventoux toe. Langs de weg staan al vele campers voor de Tour de France die nu het zebraatje in haar gevecht aanmoedigen. Drie kilometer onder te top geeft ze hem de sporen. In galop gaat het naar de top. En dan is ze er! Ze heeft de kale berg bedwongen.

 

Als ook de verslaggever briesend bovenkomt is het tijd voor het laatste interview. Graag wil ze nog even vertellen over het hoe en waarom van deze beklimming. Thuis in Nederland vecht iemand een hele andere strijd en deze beklimming is een soort hommage voor haar. En zolang zij blijft vechten blijft het zebraatje bergen voor haar beklimmen. Ain’t no mountain high enough.

 

En waarom de zebra op de Mont Ventoux?

Zwartwit gestreept in een willekeurig patroon. Als eenling een bont figuur en in de kudde volledig onherkenbaar. De zebra is grillig, mooi, krachtig en bijzonder. En daarom is de zebra het internationaal symbool voor een bijzondere vorm van Alvleesklier kanker veroorzaakt door Neuro-endrocriene Tumoren (NET). Dit komt omdat artsen in hun opleiding leren: als je hoefgetrappel hoort dan zal dit wel van een paard komen. Maar……… soms blijkt dit hoefgetrappel van de minder voorkomende zebra te zijn. Daarnaast heeft elke zebra een uniek strepen-patroon. Daarom: elke NET is anders!

 

En als dan een van je beste vrienden dit overkomt dan zoek je naar een manier om haar te steunen. Ieder op zijn of haar manier…ik zou wel bergen willen verzetten om te helpen, maar dat is nou eenmaal niet mogelijk, dus beklim ik ze. Deze beklimming is voor jou, we houden van je.

 

  

Een verslag van de beklimming is te horen op woensdag 13 juli 2016 op NPORadio1 #sportzomer van 21:00 tot 22:30 uur.  Verslaggevers Reinout Meijer en Bas Redeker bedankt voor deze dag. Ze zijn op twitter te volgen @ReinoudtMeijer en @BasRedeker.

1 Berichten

Malloot in het kwadraat

Krekels….hoor ik krekels? Kan toch niet, het is nog donker. Nee het is de deur die krakend open gaat. “Fred, het is half vijf”, fluistert Bert. Hij staat met een brede glimlach in de deuropening van onze slaapkamer in Carpentras. Bert en Bianca hebben daar een vakantiehuisje gehuurd zowat aan de voet van de Mont Ventoux. “ Kom er aan”, fluister ik terug, geef Petra een zoen en stap uit bed. Brrr…wat vroeg.

 

Het nieuwste Ventoux avontuur begon in 2014. Bert is vijftig geworden en heeft grootse plannen. “ Ik wil op mijn 50e de 50e Amstel Gold Race 250 km fietsen” zei hij in het najaar. “Dan ga ik toch met je mee….” riep ik in een onbewaakt ogenblik. En dus fietsten we samen een prachtige tocht. In de napraat heeft Bert een nieuw plan: Cinglé du Mont Ventoux en ja hoor voordat mijn hersenen de haalbaarheid hebben getoetst dringt het hart voor en laat uit mijn mond wederom ontsnappen….”..dan ga ik toch met je mee…”

 

En daar zit je dan om kwart voor vijf, in Capentras pannenkoeken weg te werken. Koolhydraten zuigen voor dat mallotige idee de Mont Ventoux drie keer op één dag te beklimmen. Maar wie A zegt… Nu zeggen wij niet veel meer, gemotiveerd maar ook gespannen en nerveus. Bert heeft in de afgelopen maanden goed getraind en in de afgelopen twee weken al meerdere malen de berg bedwongen. Hij kent nu alle beklimmingen en weet wat hem te wachten staat, denkt hij. Ik weet wel beter en ben juist daarom juist zo gespannen. Na 2006 en 2014 zal dit mijn derde keer zijn dat ik me Cinglé du Mont Ventoux mag noemen, als ik het tenminste haal, want ik heb veel te weinig getraind. Ja, natuurlijk heb ik al de Amstel Gold Race gereden, de Winterelfstedentocht op 8 februari was ver over de 200 km en tijdens de sponsortocht voor Ride4Kids ging het tellertje nog een keer over de 250 km heen. Maar daar bouw je niets mee op als je ernaast niet traint.  En dat is er schromelijk bij ingeschoten dit jaar.

 

In mijn hoofd spookt het “als dit, als dat, als zus, als zo”. Met Petra en Bianca gisteren al afgesproken dat zij rond twaalf uur bij Chalet Reinard zijn.  En voor alle zekerheid heb ik de fietsendrager al in de auto gelegd. Want als…., nee daar wil ik niet aan denken. “We moeten gaan” zegt Bert en ik schrik op uit mijn overpeinzingen…we moeten gaan….

 

Kwart voor zes, parkeerplaats Bedoin. De fietsen worden in gereedheid gebracht. Een banaantje wordt vakkundig achter de kiezen gepropt en weggespoeld met wat koud water. Kippenvel op mijn benen, maar het is niet koud. Nu al is het bijna 20 graden, wat moet dat vanmiddag wel niet worden. Bert en ik kijken naar boven. “Daar….daar is de top, drie keer Bert….we gaan er voor”.  Mijn Willier en de Cannondale van Bert worden in gang gezet. Zwijgend rijden we door Bedion naar de start van de 1e beklimming. Het is stil in het dorp, wat wil je het is vroeg … erg vroeg.

 

“Beng” galmt het door Bedoin. De stempelautomaat van de plaatselijke VVV slaat datum en tijd op onze controlekaart. Boven op de berg, in Malaucene en Sault moeten we ook een stempel halen om het “bewijs” van de tocht te leveren. Als, ja als we het halen, dan sturen we de kaart op en worden we bijgeschreven in het register van de Cinglés du Mont Ventoux, vrij vertaald de malloten van de Berg Ventoux. En nog een keer “Beng”. De “klik” van onze selfie bij het bord is een stuk bescheidener en tevens het startschot van de onderneming. We zijn op pad!

 

Zachtjes rollen de eerste zweetdruppels al naar beneden. Ze druppen op mijn benen, die langzamerhand op spanning komen. De eerste vijf kilometer zitten er bijna op. Bert rijdt voor me. We hebben afgesproken ieder zijn eigen tempo te rijden en dus rijdt Bert langzamerhand uit beeld. Een prachtige soepele tred, hoofd tussen de schouders. In het bos zie ik hem af en toe in de verte voor me kleiner worden. Ik heb de metertjes van de Garmin uitgezet. Ik wil niet weten hoeveel procent het is, dat voel ik wel. Ik wil niet weten hoe ver het nog is, dat zie ik wel, langs de weg staan die mooie wit gele paaltjes. En ik wil niet weten hoe snel ik fiets….ehhh hoe langzaam, dat weet ik wel……

 

Tien kilometer, hier moet ik opletten. Links kijken en je ziet door het bos heen de top van de Ventoux liggen. Het gaat niet eens slecht, ik kan vrij ontspannen fietsen. Geen haast de dag is nog lang. De top verdwijnt uit beeld en ik duik het bos weer in. Zag ik daar een glimp van Bert?  Ik mijmer over al die keren dat ik de berg al bedwongen heb. Soms snel – voor mijn doen dan – soms tergend langzaam. Meestal vanaf deze kant, die vanaf Bedion. En vaak samen. De namen schieten door mijn hoofd. Die eerste keer met Anthony in 2005 al weer tien jaar geleden. En daarna bijna ieder jaar wel een keer. Met zoon Peter, Henry, Willem, Johan, Richard, Margriet, Arjan, JeePee, Ward, vorig jaar met Petra, Anita, René en in 2010 bijna met Douwe. Toen konden we de berg door een groot evenement niet op.  Dan doemt Chalet Reinard op en staat Bert op me te wachten. Samen fietsen we verder, nog zes kilometer tot de top.

 

Maar eerst het monument van Tony Simpson. Hier viel hij neer en stierf ter plekke. Amfetaminen, drank en een loodzware etappe in de Tour de France werden hem fataal. Het monument is een pleisterplaats voor vele wielrenners. Er wordt een bidon of ander voorwerp achtergelaten. Soms zomaar, maar vaak als eerbetoon aan een overleden vriend of familielid. Ooit legde ik hier voor mijn vriend Jans een bidon met tekening van zijn kleindochter neer. En dus gaan ook nu mijn gedachten even uit naar hem, maar vooral ook aan Fré die nu dezelfde strijd levert, en hoe! Wat een vechtlust. Ook vandaag heb ik een kleine missie. Make a Memory, de stichting die ik een warm hart toedraag, fietst hier ook ieder jaar. Via hen heb ik Simon leren kennen en het was gisteren precies twee jaar geleden dat het hartje van zijn kleine Britt* stopte. Morgen zou ze jarig zijn. Mijn verjaardagskadootje is een lief potloodje. Haar naam erop geschreven, bij het monument gelegd en het geheel vereeuwigd. De foto naar Simon. Een klein gebaar, maar het voelt fijn. Het geeft me energie weer door te gaan en dat moet, want het is nog ver!

 

Even over acht zijn we voor de eerste keer boven. Bert en ik kijken elkaar voldaan aan. “Zo, dat was één, nog maar 110 kilometer te gaan” grappen we. Het souvenirwinkeltje is nog dicht en de stempelautomaat dat er hangt heeft het begeven. Cinglé worden is populair geworden. “Dan maar na de volgende beklimming, we gaan door Bert” zeg ik. Voor de zekerheid maken we nog maar een foto. We stappen weer op en gaan naar beneden. Hard…heel hard. Och wat is dat een heerlijk gevoel. Vlak voor me zie ik een eekhoorn verschrikt oversteken. Ze had op dit tijdstip nog geen idiote racemonsters verwacht. Even lijkt ze op te kijken om een praatje te maken, maar we hebben geen tijd. We moeten door, alsmaar door!

 

In Malaucene klettert het koude water uit de bron. Onze bidons worden bijgevuld. “We zitten mooi op schema”, zegt Bert terwijl de jongedame van de plaatselijke fietsenboer een stempel op onze kaart drukt. Tijd om even rond te neuzen hebben we niet. Het is negen uur ’s ochtends en inmiddels zo’n 25 graden. “Als het zo doorgaat zijn we voor twaalf uur weer boven”. Ja, als….

 

Daar staat hij dan. Fier, gespierd en gebruind door de Franse zon. Nog even die bocht door, daar waar de weg ineens weer wat steiler wordt. Nog ruim tien kilometer naar de top. Daar…ja, daar…de man met de hamer. Ik maak een slingerbeweging om hem uit te wijken. Hij smijt zijn hamer weg en begint achter me aan te rennen. Ik probeer weg te fietsen, maar hij hangt aan mijn zadel. Bah, wat gaat dat zwaar en oei…langzaam. Ok, tot nu toe ging het verbazingwekkend goed. Maar nu is het over, nu is het zwoegen, nu is het vechten, nu gaat het langzaam…ai…erg langzaam. Maar hij krijgt me niet, echt niet! Ik schud hem van me af en ga door. Want Bert is vast al boven of zoiets.

 

Gelukkig even “vlak”. Mont Serin het ski-station vijf kilometer onder de top biedt me de mogelijkheid te kijken hoe laat het is. Elf uur. “Dan moet ik het kunnen halen voor twaalf uur”, praat ik mezelf moed in. Ik stuur Bert, Petra en Bianca een smsje zodat ze zich geen zorgen hoeven maken en fiets verder. Nu de kilometers aftellen. Nog 5, nog 4, nog 3, nog 2, kijk daar…daar is de top weer. In de beklimming vanaf Malaucene zie je de top pas op het laatst. Nog een paar flinke bochten, lachen als een boer die kiespijn heeft naar de fotograaf die zich aan de flanken van de berg heeft genesteld. Nog één kilometer, vijfhonderd meter…. nog een fotograaf! Buik intrekken, twee vingers omhoog. “Cinglé?” roept de fotograaf. “Qui”, zucht ik. “Deuxième?” vraagt hij. Deux is twee, tweede keer bedoelt hij vast. “Qui”, roep ik quasi nonchalant. “Bon courage”, roept hij me na terwijl hij zich op de volgende fietser richt. Nog honderd meter, daar staat Bert.

 

“Had jij het ook zo zwaar, zo’n tien kilometer voor de top?” Gelukkig, Bert heeft hem ook gezien, die man met de hamer. “Sta je hier al lang”, vraag ik hem. “Twintig minuutjes maar”. Twintig minuutjes maar…daar moet je in de Tour de France mee aankomen. Inmiddels is het souvenirwinkeltje open en worstelen wij ons door de toeristen, kaarten en stellingen prullaria heen om onze stempel te bemachtigen. Weer buiten constateren we dat de temperatuur boven op de berg hetzelfde is als vanochtend beneden. “We hebben genoeg tijd om het te halen Bert” zeg ik mezelf eigenlijk weer moed insprekend. Dat hij het gaat halen staat als een paal boven water. Zelf ben ik er nog steeds niet zeker van. In de laatste kilometer werd ik al wat emotioneel. Heb ik vaker als het lichaam leeg raakt, maar nu moet ik nog een keer. Eerst maar afdalen naar Chalet Reinard waar Petra en Bianca op ons wachten.

 

“Gaat het lieverd?” Petra kijkt me onderzoekend aan. Wil me best een zoen geven, maar het zweet guts langs mijn gezicht. Voorzichtig tuit ze haar lippen en druk ze zachtjes tegen me aan. Met de rug van haar hand veegt ze haar mond weer schoon en schud haar hoofd. “Malloot”. Nee, nog niet, nog een keer en dan…dan ben ik malloot. Toch? Bert is intussen de bidons aan het vullen, eet een banaan, een Snicker en een stroopwafel. Lachend bekijkt hij het tafereel dat zich voor hem afspeelt. “Opgeven is zeker geen optie” vraagt Petra terwijl ik met mijn hoofd tussen de knieën op een bankje uitpuf. Opgeven? Oh ja, daarom had ik de fietsendrager in de auto gelegd. “Ben je gek?” wuif ik alle opties – anders dan nog een keer naar Sault op en neer – weg. “We gaan”.

 

In de afdaling naar Sault suist de wind verkoelend om onze oren. Dat is ook wel nodig, want de temperatuur blijft maar stijgen. Drinken, drinken, drinken!! Bert stuurt soepel de bocht in en ik volg. De snelheid neemt toe, dat betekent steiler en dus straks zwaarder omhoog. Dan strekt zich voor ons de prachtige omgeving van Sault uit. Lavendelvelden staan nog volop in bloei en trekken mooi paarse strepen in het landschap. Even denken we niet aan de pijn in onze benen en genieten we van de omgeving. Sault dient zich al snel aan.

 

“Avez vous une tampon?” vraag ik aan de dame in het café. Onder uit de bar wordt een stempel tevoorschijn getoverd en met twee ferme klappen wordt ook de plek voor Sault bevlekt met een printje inkt van de plaatselijke auberge. Bij het Office du Tourisme vult Bert zijn bidons aan terwijl ik vol ontzag richting Mont Ventoux kijk. “Ben je er klaar voor?” vraagt Bert. “Nahhh…. ’t mot maar”, glimlach ik terug terwijl  ik mijn inmiddels stijve benen en zere kont weer op de fiets positioneer.

 

 

Het stipje wordt weer steeds kleiner. Bert fietst weer langzamerhand uit beeld. Man wat is hij sterk vandaag! Ik zie hem verdwijnen in de fata morgana die zich door de verzengende hitte boven de weg aftekent. Inmiddels is het 37 graden en dus kan ik mijn warmte niet meer kwijt. Spijt van de vele extra kilo’s (wijn, bier, lekker eten) die ik mee omhoog moet slepen heb ik niet, maar helpen doet het zeker niet. Tegenover een kerkje staat een afdakje met een waterput. Dat weet ik nog. Maar toeristen blijken de put te hebben aangezien voor urinoir en dus heeft de plaatselijke bevolking de bron afgesloten. Dan maar achter het afdakje plassen en even in de schaduw uitpuffen. Dit is de eerste keer dat ik noodgedwongen even moet stoppen en van de fiets af moet om uit te rusten. Ik ben bang dat het niet de laatste keer is. De stoute schoenen worden weer aangetrokken en mijn geliefde fiets en ik zetten koers naar de top.

 

“L’eau froid?” vraag is in mijn beste frans aan de vriendelijke man van de camper. Verhit en vertwijfeld klamp ik mensen in een Franse camper aan. Door het raampje van haar keukentje kijkt de vrouw me meewarig aan. “Avez vous l’eau?” probeer ik nog een keer. Vanuit alle hoeken van de camper wordt zo koud mogelijk water tevoorschijn gehaald. Ik mag mijn bidons vullen en krijg een natte handdoek voor mijn rood aangelopen hoofd. Heerlijk! “Merci, merci beaucoupe” breng ik gelukzalig uit. Als ik weer op de fiets zit nog even dat lekkere windje over mijn natte hoofd. Maar al snel daarna weer warm.

 

Chalet Reinard!!! Eindelijk. Daar op het terras zitten ze. Bert, Petra en Bianca. Hoe lang zou hij er al zijn. Petra heeft de camera in de aanslag. “Shit” denk ik en richt me nog een keer op en probeer een grijns op mijn gezicht te toveren. Bij het terras staan hekken en van grote rond houten palen. Ik laat me er met fiets en al tegen aanvallen en blijf even roerloos hangen. “Heb je het zwaar?” hoor ik vaag. Even zitten, even liggen, even niks, geen woord…ja, ik heb het zwaar. Nog nooit was ik zo kapot en ik moet nog zes kilometer!

 

“Heb nog op je gewacht in de bocht na het kerkje” zegt Bert lachend. “Jij bent daar zeker even afgestapt?” Ja daar, en bij die camper en  bij die vier andere mannen met hamers. Bert oogt nog fris, “schijn bedriegt” zegt hij geruststellend. Ik moet nu aan verwachtingsmanagement gaan doen, die laatste zes kilometer zullen ook niet in één ruk gaan lukken. “Schrik niet als ik onderweg nog een paar keer afstap” waarschuw ik alvast terwijl Bert en ik voor de laatste keer de rug rechten voor de grand finale. Nog één keer aftellen, nog één keer zes kilometer klimmen en dan mogen we weer afdalen naar Bedion.

 

“Nog drie kilometer, na de bocht even afstappen. Nee!! Daar staan Petra en Bianca weer, ik moet door! Lachen voor de foto, ach wat, fietsen … gewoon fietsen Fred.” Allerlei stemmetjes in mijn hoofd vechten om het hoogste woord. Stoere Fred wil alleen maar fietsen, terwijl emo Fred wel wil janken, en zwakke Fred wil omdraaien. “Koppen dicht!” Gelukkig de dames zijn uit beeld, toch maar even stoppen en weer door. Nog twee kilometer, verderop het monument van Tony Simpson. “Als ik dat haal”. Ook Tony heeft een hamer en dus stap ik nog één keer af. “Nog één keer en daarna niet weer”, sist stoere Fred in mijn kop.

 

Kramp! Ook dat nog, souplesse Fred, souplesse nog 700 meter. Staat daar Bert? Jazeker, hij wacht me op. “Nog 500 meter Fred, je kunt het”. De bemoedigende woorden van Bert geven me weer een beetje kracht en ik zet nog één keer aan. Van 4 km/u gaat het nu ineens naar 6 km/u….top! “Binnenbocht of buitenbocht?”, Bert kijkt me vragend aan, en terwijl in mijn hoofd stoere Fred alle anderen knock out slaat neem ik – de steile – binnenbocht. “Go Fred Go!” Nog 50 meter, nog 40, nog 30….. ik weet het niet meer. Ik ben binnen! In mijn hoofd zakt stoere Fred uitgeput in elkaar en komt emo Fred tot leven. Janken, ik wil niet janken, ik moet wel janken, ach wat…..ik ben leeg. Go with the flow.

 

Mon(t) Ventoux. Vier uur in de middag. Blije gezichten. “We hebben het gehaald!!” Bert is nu ook Cinglé du Mont Ventoux en ik ben malloot in het kwadraat. Niet dat je daarvoor die berg zo vaak op een neer hoeft te gaan om het te bewijzen, zegt Petra altijd. Bianca tovert een fles champagne tevoorschijn. “Pang” galmt het over de flanken van de berg als de kurk met kracht de fles verlaat. De gebruikelijke foto’s worden geschoten. Dan nog een even terug naar Make a Memory die in september de berg zullen beklimmen. Petra en ik hebben weer een mooie vlag voor ze laten maken waarop de ouders de namen van hun overleden kinderen kun schrijven. De vlag wordt onthuld en later deze vakantie aan Ed en Rian van de stichting overhandigd.

 

“JEEEHAAAAHHHH” Bert en ik storten ons nog één keer naar beneden. Het toetje op dit avontuur. Met ruim 70 km/u suizen we naar beneden. Ach ging het omhoog ook maar zo mooi. Vanochtend vroeg, heel vroeg, kropen we hier naar boven , maar nu slingert de weg zich als en racebaan voor ons uit. Weer tranen in de ogen, nu van de wind. Het bos uit, nog vijf kilometer tot Bedion. De ruggen worden gerecht, twee vuisten tegen elkaar aan. “Box Bert”, “Box Fred”, “We did dit!” In de verte hoor ik krekels, wat een mooi geluid.

 

 

2 Berichten

De lijdensweg van een aspirant Cinglé.

“Hoe word ik een officiële malloot” 

augustus 2006

 

“Vroeger” fietste ik veel. Zo’n 20 jaar geleden deed ik mee aan toertochten met Toer ’80 uit Bellingwolde om me vervolgens in het triatlon geweld met Triatlon Team Stadskanaal (TTS) te storten.Als jonge twintiger was ik niet stuk te krijgen, maar echt snel was ik niet. De mooiste rit tot nu toe was Luik-Bastenaken-Luik. Nog altijd dat gelukzalige gevoel als ik er aan terugdenk, met de La Redoute als hoogtepunt. Dan komen studie, carrière en familie waardoor er te weinig tijd overblijft voor een intensieve vorm van sporten en kies ik lange tijd voor het hardlopen als belangrijkste sport. In 2003 besluit ik toch weer meer te gaan fietsen en koop een leuke ATB fiets.

 

Het is zomer 2004 als het eerste verlangen zich openbaart. We staan met de familie op camping La Roubine in Vallont pont D’arc. Die fiets is natuurlijk mee, niet dat ik al veel heb gefietst, maar toch…. In ons “straatje” staan meer fietsers, dus worden ook de verhalen uitgewisseld. Vol enthousiasme vertel ik over het bedwingen van de Sampzon, een bergje in de buurt van Vallont. En ook over de Gorges van de Ardèche, al bijna net zo mooi als de Redoute. Dan vraagt een buurman of ik ook meega naar de Ventoux. Een vreemd soort kriebel maakt zich meester over me “Mont Ventoux !!??, is die dan zo dichtbij” vraag ik. De kale berg blijk slechts anderhalf uur rijden van de camping te liggen. Maar het is voor mij nog te vroeg. Dit jaar ben ik er nog niet aan toe, dus laat ik de uitnodiging aan me voorbij gaan.

 

Het jaar erop is er geen plek op camping La Roubine. Dus besluiten Petra (mijn vriendin) en ik een plekje te zoeken in de Provence, jawel in de buurt van de Ventoux. Nu weet ik het zeker, ik zal die berg beklimmen! Bijna aangekomen zien we de Geant de Provence in de verte opdoemen. Dichterbij gekomen wordt hij groter en groter. Weer die kriebel in mijn buik.


“Die is van mij”, zeg ik tegen Petra. Vanaf de camping is hij te zien en dus loop ik elke dag even een blokje om, om “mijn” berg te zien. In het zwembad ontmoeten we Anthony en Nancy. Ook Anthony wil graag de Ventoux beklimmen en dus besluiten we het met z’n tweetjes te wagen. Op 3 augustus is het zover, Anthony en ik reizen af naar Bedion om daar bij het fonteintje te starten. Een bijzondere dag, want het is fris en de top ligt volledig in de wolken. Letterlijk en figuurlijk rijd ik met mijn hoofd in de wolken in drie uur tijd naar de top. Vanaf dat moment zijn Anthony en ik Ventoux-makkers.

 

Een weer wordt het verlangen sterker. Op de camping mag ik het boek “De kale berg” van iemand lenen. Gebiologeerd lees ik de verhalen over meervoudige beklimmingen en besluit ooit ook Cinglé des Mont Ventoux te willen worden. Omdat de Ardèche voor ons het meest aantrekkelijke vakantieoord is wordt ook in 2006 gekozen voor het mooie gebied aan de voet van het Grand Massief op nog geen twee uur van de Mont Ventoux. Het besluit is genomen: ik ga voor drie beklimmingen op een dag en meld me aan bij de Club des Cinglé des Mont Ventoux. Monsieur Pic stuurt met het fietsplaatje en de stempelkaart toe.

Maar dan wel weer gewoon op de racefiets. In april wordt een mooie Stevens Izoard Pro aangeschaft en beginnen de voorbereidingen voor mijn “monstertocht”. Op 23 juli is het zover, we gaan drie weken op vakantie naar Frankrijk. Door tijdgebrek (ach ja, die prioriteiten) slechts 1300 fietskilometers – inclusief de Elfstedentocht van 240 km – maar geestelijk volledig klaar voor mijn berg. De echte training volgt in de komende weken in de prachtige omgeving van de Ardèche.

De eerste week

De tent is opgezet en vandaag begint de “echte” voorbereiding. Camping Le Pommier past hier goed bij, want de hoofdader van de camping blijkt een stijgingspercentage te kennen van zo’n 15%. En omdat onze tent helemaal onderaan de camping staat begint elke trainingsrit met deze pittige beklimming van anderhalve kilometer. Ook Anthony en Nancy staan een weekje op deze camping, maar dan wel helemaal bovenaan!

 

Eerst maar eens een kleine verkenning. Een rondje van 15 kilometer met een licht klimmetje naar Villeneuve de Berg. Het valt nog niet mee, bovenaan de camping (na 1,5 kilometer) moet ik eerst even de longen terugduwen. Het hart bonkt met zo’n 185 slagen per minuut in mijn keel en het schuursponsje van de afwas van gisteren lijkt wel door mijn luchtpijp te zijn gehaald. ’s Avonds gaan Anthony en ik nog een keertje. Nu naar Mirabel en volgens de kaart via de andere kant van de berg weer terug. Als we uiteindelijk bij een vriendelijke oude Fransoos op het erf terecht komen besluiten we toch maar rechtsomkeert te maken. Met dertig kilometer in de benen krijg ik mijn eerste Franse pilsje.

 

Petra’s zoon Peter (13 jaar) heeft zijn fiets ook mee. Samen met hem het eerste rondje Villeneuve de Berg fietsen leek me een goed idee. Die knaap moet toch ook de liefde voor het fietsen in deze prachtige omgeving bijgebracht worden? Dus ook klimmen en dalen, en dat laatste zo snel mogelijk. Klimmen gaat prima, Peter hoeft zo’n 40 kilo minder mee te sjouwen, maar als het dan naar beneden gaat zijn de kilo’s zwaar in mijn voordeel.

Donderdag om half acht met Anthony afgesproken. Met een brede glimlach staat hij al op mij te wachten. Ik heb dan al die eerste moordende kilometer al achter de rug. Awel makker, heb je er zin in? Lijkt hij me te vragen. “Morgeuh” is alles wat ik er even uit kan krijgen.

 

Via St Jean le Centenier en St-Gineis-en-Coiron naar Mirabel en via de haarspeldbochten naar St. Jean terug. Gestaag klimmen wij door de bergen/heuvels van de Ardèche omhoog. Genietend van het mooie landschap en de mooie huizen. Op het erf van een van deze huizen kijkt een zwarte hond argwanend naar die fietsers omhoog. “’t Is net een wolf” zegt Anthony. We blijven even staan om een foto te maken van het fantastische uitzicht. Dan komen we op het idee ook een kort filmpje te maken (de digitale techniek van vandaag) waarvoor ik natuurlijk een stukje terug moet en dan soepel klimmend door de haarspeld bocht zal verschijnen. Ondertussen is onze “wolf” aan de straat komen staan en wacht me op. “Benieuwd of hij er zin in heeft vandaag” zeg ik, maar hij kijkt me olijk aan en volgt het fiets gedoe als ware het een prive voorstelling. We vervolgen onze tocht naar de top bij Mirabel waarna een afdaling volgt via kleine weggetjes en scherpe bochten. Da’s pas genieten.

 

Peter is bijna 14 jaar, daar moet je toch rekening mee houden. Dus als ik samen met hem ga fietsen doen we het rustig aan. Tijd voor zijn eerste echte tocht van zo’n 45 kilometer. Het begint al goed, als dat ventje (was het niet zo’n 40 kilo lichter ) op de camping van zijn fiets dondert. Zijn ketting schiet van de plaat. Na een paar wijze woorden van mijn kant vervolgen wij onze weg en dient zich het onheil al aan. Het joch rijdt voor me aan de heuvel op.  We hebben gekozen voor een route naar Vallont pont D’arc, omdat dit bergafwaarts loopt. Peter is voorzichtig en regelmatig moet ik even op hem wachten. Tot het moment dat we aan de voet van de Sampzon staan. Dit was mijn eerste beklimming in de Ardèche en zou ook Peter zijn eerste worden. Ik weet dat het drie zware kilometers klimmen is en waarschuw Peter vooral zijn eigen tempo te rijden. Nou ik heb het geweten. De eerste de beste beklimming word ik door een knaap van 13 gelost, terwijl ik juist rekening met hem wilde houden.

 

Een weekje later

De tweede week begint met een rit van 40 kilometer via Sceautres naar Berzème. Het is een lange klim en in gedachten vergelijk ik hem met de beklimming vanaf Sault naar Mont Ventoux. Zou het zo gaan. of… ?  Koeien steken over en kijken me aan alsof ze denken “Malloot op fiets, mooh”. Zie de eerste tekenen zijn er al! Als ik dan op de top nog bijna 20 kilometer terug moet naar de camping denk ik, dat wordt een latertje. Maar nee hoor, vanaf dat moment alleen nog maar bergaf, vijftig zestig in het uur en knallen maar, geweldig!!

 

Ondertussen groeit het verlangen. Maar eerst Alp d’Huez. Veertien kilometer, eenentwintig bochten en de bekendste berg onder de Nederlanders. Nederlanders die in de kroeg plannen maken om met een groep al bierbuikende mannen deze berg te beklimmen.


Bernard uit Kollum is er zo een. Al jaren na het voetbal met een paar maten grootspraak in de kantine en nu staat hij ineens naast zo’n malloot uut Grunn, die de Alp gaat beklimmen en hij kan zomaar mee. “Waarom sta ik niet gewoon naast een 150 kilo zware Duitser en dan samen bierdrinken”, zegt Bernard, maar ook zijn verlangen groeit. En Bernard besluit mee te gaan.

Intussen is ook Bert uit Kollum – het hele dorp is uitgelopen – gearriveerd en in het kader van hoe meer zielen hoe meer vreugd (en het bewijs in de kantine) wordt ook Bert uitgenodigd. Samen met Peter, Bernard en Bert wordt er eerst nog even in de omgeving gefietst.  Bernard zijn vrouw (Coba) en Petra willen ook wel mee als supporter. En als er een volgauto meegaat, dan kan Peter natuurlijk ook mee, juist dat kereltje van 13!

 

Precies een jaar na de mijn eerste beklimming van de Mont Ventoux is de Alp d’Huez aan de beurt. Het is fris als we ’s ochtends om half acht vertrekken. En hoe dichter wij bij de Alpen komen, des te donkerder worden de wolken. En natuurlijk regent het als we onderaan de voet van de beklimming staan. Maar eerst nog Bert zijn zwager Piet oppikken die hier op de camping staat. Hij heeft in de afgelopen twee weken de Alp al twee keer beklommen.

 
Als we van start willen gaan blijkt Bernard een lekke band te hebben. Met man en macht wordt het euvel beslecht en kan eindelijk de tocht beginnen. Met nog wat gepruts aan mijn fiets lig ik bij de start al ruim honderd meter achter op de rest. Bernard blijkt nog bereikbaar, maar Bert, Piet en Peter lopen alleen nog maar verder uit. Onderweg worden we enthousiast aangemoedigd door onze supporters. De eerste kilometers zijn het zwaarst, maar na een kilometer of zes begint deze oude diesel op gang te komen en begint het aftellen. Af en toe even uit het zadel en hop vooruit met die geit. Als ik Alp d’Huez bereik is Peter al binnen.

Hij is acht minuten op mij uitgelopen. Ik vraag waar de finish is en direct wordt geroepen “HIER”. Alleen is dat niet de finish van de Tour dus fiets ik nog even door. De officiële finish red ik in 1.20.28 en die van de Tour zo rond 1.28. In de afdeling rijden we door de wolken, je hoort en ziet helemaal niets. Het is prachtig.

 

De week van de waarheid

Alp d’Huez en Mont Ventoux zijn uitdagingen en daarom zo mooi. Ook voor onze zonen valt het een en ander aan uitdagingen te beleven en daarom gaan we canyoningen in Burzet. Drie uur lang klimmen, klauteren, abseilen en jumpen in de woeste natuur van de Ardèche tegen het Centraal  Massief aan. We hebben veel lol en het is een goede ontspanning voor de rest van de week. Geïnspireerd door het canyoning-avontuur wil ik ook fietsen in het Centraal Massief. Maar Petra is ook jarig en ik moet nog het een en ander regelen. Dus wordt een lange fietstocht ingekort naar zo’n 40 kilometer. Hierbij de beklimming van de Col de la Cx de Millet. Op en af in een prachtige omgeving. Alles op de middenplaat, mooie test op kracht.


En dan komt de (on)rust. Donderdag 10 augustus moet het gebeuren. Op woensdagavond al vertrokken naar Bedoin.

Bij Portier de L’Olivier haal ik ’s avonds al mijn eerste stempel.    


Ik ga in de auto slapen om de volgende dag vroeg te kunnen starten. Na een ietwat onrustige nacht (zenuwen??) word ik op de parkeerplaats in Bedoin om half zes wakker. Het is nog donker, maar achter de Ventoux is de zon al bezig met de eerste beklimming. Die van mij moet nog komen, maar eerst even goed eten en drinken. Het is koud (16 graden) dus ik doe het rustig aan en geef de zon nog wat tijd voor zijn beklimming.

 


Om half zeven meld ik met bij het fonteintje bij de rotonde in Bedoin en spoel als een priester wat water in mijn gezicht. Het mallootje in de dop wordt gedoopt en de vuurdoop is aanstaande. Nog een keer diep ademhalen en de schoenen op de pedalen geklikt. Mierentietjes (of kippenvel zo u wilt) op de armen van de kou of de opwinding en ik ben weg!!!

 

De eerste kilometers gaan zwaar. Het zal toch niet waar zijn? Op deze dag en dan wil het niet. Mijn dieseltje komt maar niet op gang. Op drie kilometer check ik nog even of er niets aanslijt, maar het zijn gewoon zware benen die me het leven zuur maken. Als ik ervan overtuigd ben, dat er niets met mijn fiets aan de hand is gaat de knop om en langzamerhand worden de bougies warm, en komt het dieseltje op gang.


Na een uurtje fietsen ben ik ongeveer bij de open plek in het bos. Onder het rijden doe ik een ijdele poging een videootje met mijn digitale camera te maken omdat ik niet wil afstappen. Vorig jaar was ik hier nog lang niet na een uur en toen had ik mijn eerste pauze al ingelast.

Nu ga ik in een keer door tot de top!!! Inmiddels gaat het lekker, niet hard, wel lekker. Bij het monument gegroet naar Tommy Simpson en even gedacht aan mijn vorig jaar overleden vriend Jans, de eerste beklimming heb ik aan hem opgedragen. Boven op de top klok ik een tijd van 2 uur en 21 minuten, ruim 40 minuten sneller dan vorig jaar!!

Op de top alleen met een Engelsman en een Fransman, verder nog geen ziel te bekennen.

De laatste vertelt dat de afdaling naar Malaucene mooi is en dat er een stuk van 4 kilometer dalen met ruim 10% in zit. “Dat is dus ook 4 kilometer klimmen met ruim 10%”, denk ik nog als ik aan de afdaling begin. En inderdaad, de afdaling is prachtig. Met ruim 76 kilometer per uur dender ik voor de eerste keer weer naar beneden. Is die 95 kilo toch nog ergens goed voor.

 


Ongeveer kwart voor tien ben ik in Malaucene en heb gestempeld bij cycles Mag 2 Roues. Even een banaantje wegwerken, maar rustig ben ik nog niet, ik moet verder! Doel is om tegen enen weer op de top te zijn. De eerste tien kilometers van de tweede beklimming gaan redelijk, maar dan komen die vier lange kilometers van ruim 10 procent. Het lukt me niet meer om in een keer door te rijden, ik moet er af en toe even af. Eigenlijk meer omdat de benen vollopen, dan dat de conditie me parten speelt. Bij elke trap voelen mijn bovenbeenspieren pijnlijk aan en dan ben ik pas op de helft. Maar het herstel gaat snel, een tiental seconden stil staan geeft weer moed en “hop” daar gaat ie weer.

 

Als ik om precies een uur weer op de top sta is het er niet warmer op geworden. De mistral steekt langzaam op. Het heeft weinig zin om boven te blijven, dus de afdaling naar Sault wordt snel ingezet. Dan al merk ik de kracht van de mistral, maar ach als je naar beneden gaat…

 

Uiteraard maak ik me een beetje zorgen over mijn benen, gaan ze het houden in de laatste beklimming. Maar na Chateau Reinard gaat de snelheid er uit. De afdaling (en dus straks de beklimming) is niet zo steil. Slechts zo’n 35 kilometer per uur en de benen wat laten rusten lijkt me een goede zaak. Echter na zo’n 15 kilometer gaat het harder, veertig, vijfenveertig, vijftig kilometer per uur. De helling wordt steiler en daarmee het onheil groter. Maar goed dat ik op tijd ben, het is pas twee uur als ik in Sault mijn kaart bij Le Siecle laat stempelen. Ondertussen kan ik de SMS’jes van Petra en Anthony lezen, ben ik toch niet helemaal alleen. Het bericht van Anthony luidt: “Ga door fred, stampen, stoempen, ram die pedalen er af!” en  “Go go, fred”. Het is, dat hij in Nederland zit, anders had hij het zo op de weg geschilderd.

 

Al met al begin ik te rekenen. Twee uur en twintig minuten over de eerste beklimming, zo’n drie uur over de tweede, dan geef ik mezelf vier uur voor de laatste en ben dan voor zes uur boven. Dus schraap ik al mijn moed bij elkaar, vul de bidons nog eens goed en stap weer op de fiets.

 

De derde beklimming begint niet goed, bijna om de kilometer moet ik even van de fiets. Een halve tot hele minuut even stilstaan en dan weer verder. Gelopen wordt er niet, het is of fietsen of stilstaan, lopen is me mijn eer te na. Maar ineens gaat het wat beter en fiets ik zelfs met snelheden van boven de twintig kilometer per uur. Ik besef me, dat ik op het middelste stuk ben aangekomen, waar het stijgingspercentage terugloopt naar vier procent. Dit geeft de burger moed. Wat ook moed geeft is de gedachte aan een heerlijke kop warme chocolademelk met een crêpe bij Chateau Reinard. Ondanks het regelmatig stilstaan is de beklimming tot aan het chateau nog redelijk vlot gegaan. Om kwart over vier strijk ik op het terras neer en denk aan het laatste stukje, dat moet toch gemakkelijk voor zes uur lukken?

 

Het is twintig voor vijf als ik besluit de laatste 6 kilometer van de beklimming te volbrengen. Het zijn dezelfde zes kilometers als die van de eerste beklimming, met het verschil, dat ik er nu al tien uur en 100 kilometer op heb zitten. Het is inmiddels ook koud geworden, dus ook maar mijn jasje aangetrokken. Dat dit geen overbodige luxe is blijkt, als ik de eerste bocht na het chateau neem. De mistral blaast in volle hevigheid de koude wind in mijn gezicht. Shit!!

Een bocht naar links betekent even de luwte van de berg, maar een bocht naar rechts…….

 


Langzaam, erg langzaam, kruip ik naar boven. Mijn benen doen zeer, mijn kont doet zeer, de wind is koud en ik ben moe, erg moe. Maar ik ben hier gekomen met maar een doel, en dat is om een officiële malloot te worden. Nu snap ik ook waarom. Als ik bij voor de derde keer bij Tommy Simpson langs kom besluit ik er even bij te gaan zitten. Een vriendelijke Fransman wil me wel even op de foto zetten en ik leg hem uit waar ik mee bezig ben. Ook op zijn gezicht valt het woord malloot te lezen.

 

In de laatste bocht naar links krijg ik kramp. Nog 400 meter en ik krijg kramp! Het muurtje in de bocht bied beschutting van de wind en ik laat even de benen rusten. Maar niet te lang, want ik wil verder, ik wil naar boven, ik wil wel, maar… Dan voor de laatste keer verzamel ik al mijn krachten en stap weer op mijn stalen ros (van aluminium en carbon) en kwam, zag en overwon! Uitgeput en uitgewoond kom ik even voor zessen op de top aan en terwijl ik mijn laatste meters fiets gaat mijn telefoon. Wat een timing; het is Bernard uit Kollum.

 

Inmiddels ben ik erbij gaan zitten. Achter de snoepkraam tegen de muur in het zonnetje. Dan komt er een Fransman op me af en biedt me een lekker snoepje aan. “You made it”, het is dezelfde man als bij het monument van Tommy. Ik drink wat en eet wat en denk “nu een souvenir en dan naar beneden”. Als ik mijn been optrek om te gaan staan gaat het weer mis; kramp. Nou ja, dan maar het andere been, ai weer kramp. Een half uur en veertien krampaanvallen later kruip ik overeind en loop nog een beetje over de berg heen en weer. In het winkeltje nog een kleine souvenir en dan weer voor de laatste keer naar beneden.


Deze afdaling is alleen nog maar genieten. Ruim zeventig in het uur en vrij baan. In no time sta ik weer in Bedoin bij het fonteintje. De doop wordt afgemaakt als ik mijn gezicht in het fonteintje was. Bij de cycle shop zijn ze nog aanwezig, dus daar haal ik nog een laatste stempel en ga moe en voldaan terug naar de camping. Ik heb het gered, ik ben een malloot!

 Tja, nu wist zo ongeveer iedereen in mijn omgeving wel dat ik een malloot ben, maar met deze memorabele tocht heb ik het toch nog maar een keer bewezen. En ik ben er best trots op. Het verlangen is gedoofd, maar de waakvlam brandt nog wel….  Op naar een volgende uitdaging.

2 Berichten

La Zebra et le Ventoux

 

Zebraatje draait zich nog even om, vandaag     – zondag 10 juli 2016 - gaat ze bergen verzetten.  Althans eentje dan, de Mont Ventoux. Ze wil van zich laten horen en dus reageerde ze op de oproep van NPORadio1 #sportzomer. Voor een sfeer en achtergrondreportage zochten ze iemand die mee wilde fietsen op de Ventoux, vlak voordat de raspaardjes van de Tour de France daar neer zouden strijken. Dat wilde zebraatje wel, nooit vies van een beetje aandacht.

 

Rond het middaguur is het dan zo ver. Zebraatje zit bovenop het stuur en vertrekt samen met verslaggever Reinout Meijer en zijn collega Bas Redeker. Het is warm en algauw begint ze te zweten. De vier beentjes gaan soepel in het rond, ze weet waar ze aan begonnen is.  Onderweg grappen en grollen met de verslaggever en ploegleider Petra. Bas heeft het inmiddels na een kleine vijf kilometer al opgegeven. Tja je hebt raspaardjes, zebra’s,  maar ook schatten van ezels. En deze ezel dacht voor de allereerste keer op een racefiets (“ zeg hoe moet je hiermee schakelen” ) direct de Mont Ventoux te kunnen beklimmen.

 

Eenmaal in het bos houdt ze in, laat die anderen maar doordraven. Al jaren onbesuisd, maar nu bedachtzaam. Geen sprintje maar eentje van de lange adem. Ze is van plan langer te genieten van deze bijzondere klim en zichzelf niet uit te putten.  Even recupereren en weer doorgaan, het lijkt wel het echte leven. En vlak bij Chalet Reinard staat de verslaggever aan de kant. Te hard van stapel gelopen. Nu nog maar zes kilometer meer tot aan de top.

 

Na Chalet Reinard is het bos voorbij.  Genadeloos slaat dan het maanlandschap van de Ventoux toe. Langs de weg staan al vele campers voor de Tour de France die nu het zebraatje in haar gevecht aanmoedigen. Drie kilometer onder te top geeft ze hem de sporen. In galop gaat het naar de top. En dan is ze er! Ze heeft de kale berg bedwongen.

 

Als ook de verslaggever briesend bovenkomt is het tijd voor het laatste interview. Graag wil ze nog even vertellen over het hoe en waarom van deze beklimming. Thuis in Nederland vecht iemand een hele andere strijd en deze beklimming is een soort hommage voor haar. En zolang zij blijft vechten blijft het zebraatje bergen voor haar beklimmen. Ain’t no mountain high enough.

 

En waarom de zebra op de Mont Ventoux?

Zwartwit gestreept in een willekeurig patroon. Als eenling een bont figuur en in de kudde volledig onherkenbaar. De zebra is grillig, mooi, krachtig en bijzonder. En daarom is de zebra het internationaal symbool voor een bijzondere vorm van Alvleesklier kanker veroorzaakt door Neuro-endrocriene Tumoren (NET). Dit komt omdat artsen in hun opleiding leren: als je hoefgetrappel hoort dan zal dit wel van een paard komen. Maar……… soms blijkt dit hoefgetrappel van de minder voorkomende zebra te zijn. Daarnaast heeft elke zebra een uniek strepen-patroon. Daarom: elke NET is anders!

 

En als dan een van je beste vrienden dit overkomt dan zoek je naar een manier om haar te steunen. Ieder op zijn of haar manier…ik zou wel bergen willen verzetten om te helpen, maar dat is nou eenmaal niet mogelijk, dus beklim ik ze. Deze beklimming is voor jou, we houden van je.

 

  

Een verslag van de beklimming is te horen op woensdag 13 juli 2016 op NPORadio1 #sportzomer van 21:00 tot 22:30 uur.  Verslaggevers Reinout Meijer en Bas Redeker bedankt voor deze dag. Ze zijn op twitter te volgen @ReinoudtMeijer en @BasRedeker.

1 Berichten

Malloot in het kwadraat

Krekels….hoor ik krekels? Kan toch niet, het is nog donker. Nee het is de deur die krakend open gaat. “Fred, het is half vijf”, fluistert Bert. Hij staat met een brede glimlach in de deuropening van onze slaapkamer in Carpentras. Bert en Bianca hebben daar een vakantiehuisje gehuurd zowat aan de voet van de Mont Ventoux. “ Kom er aan”, fluister ik terug, geef Petra een zoen en stap uit bed. Brrr…wat vroeg.

 

Het nieuwste Ventoux avontuur begon in 2014. Bert is vijftig geworden en heeft grootse plannen. “ Ik wil op mijn 50e de 50e Amstel Gold Race 250 km fietsen” zei hij in het najaar. “Dan ga ik toch met je mee….” riep ik in een onbewaakt ogenblik. En dus fietsten we samen een prachtige tocht. In de napraat heeft Bert een nieuw plan: Cinglé du Mont Ventoux en ja hoor voordat mijn hersenen de haalbaarheid hebben getoetst dringt het hart voor en laat uit mijn mond wederom ontsnappen….”..dan ga ik toch met je mee…”

 

En daar zit je dan om kwart voor vijf, in Capentras pannenkoeken weg te werken. Koolhydraten zuigen voor dat mallotige idee de Mont Ventoux drie keer op één dag te beklimmen. Maar wie A zegt… Nu zeggen wij niet veel meer, gemotiveerd maar ook gespannen en nerveus. Bert heeft in de afgelopen maanden goed getraind en in de afgelopen twee weken al meerdere malen de berg bedwongen. Hij kent nu alle beklimmingen en weet wat hem te wachten staat, denkt hij. Ik weet wel beter en ben juist daarom juist zo gespannen. Na 2006 en 2014 zal dit mijn derde keer zijn dat ik me Cinglé du Mont Ventoux mag noemen, als ik het tenminste haal, want ik heb veel te weinig getraind. Ja, natuurlijk heb ik al de Amstel Gold Race gereden, de Winterelfstedentocht op 8 februari was ver over de 200 km en tijdens de sponsortocht voor Ride4Kids ging het tellertje nog een keer over de 250 km heen. Maar daar bouw je niets mee op als je ernaast niet traint.  En dat is er schromelijk bij ingeschoten dit jaar.

 

In mijn hoofd spookt het “als dit, als dat, als zus, als zo”. Met Petra en Bianca gisteren al afgesproken dat zij rond twaalf uur bij Chalet Reinard zijn.  En voor alle zekerheid heb ik de fietsendrager al in de auto gelegd. Want als…., nee daar wil ik niet aan denken. “We moeten gaan” zegt Bert en ik schrik op uit mijn overpeinzingen…we moeten gaan….

 

Kwart voor zes, parkeerplaats Bedoin. De fietsen worden in gereedheid gebracht. Een banaantje wordt vakkundig achter de kiezen gepropt en weggespoeld met wat koud water. Kippenvel op mijn benen, maar het is niet koud. Nu al is het bijna 20 graden, wat moet dat vanmiddag wel niet worden. Bert en ik kijken naar boven. “Daar….daar is de top, drie keer Bert….we gaan er voor”.  Mijn Willier en de Cannondale van Bert worden in gang gezet. Zwijgend rijden we door Bedion naar de start van de 1e beklimming. Het is stil in het dorp, wat wil je het is vroeg … erg vroeg.

 

“Beng” galmt het door Bedoin. De stempelautomaat van de plaatselijke VVV slaat datum en tijd op onze controlekaart. Boven op de berg, in Malaucene en Sault moeten we ook een stempel halen om het “bewijs” van de tocht te leveren. Als, ja als we het halen, dan sturen we de kaart op en worden we bijgeschreven in het register van de Cinglés du Mont Ventoux, vrij vertaald de malloten van de Berg Ventoux. En nog een keer “Beng”. De “klik” van onze selfie bij het bord is een stuk bescheidener en tevens het startschot van de onderneming. We zijn op pad!

 

Zachtjes rollen de eerste zweetdruppels al naar beneden. Ze druppen op mijn benen, die langzamerhand op spanning komen. De eerste vijf kilometer zitten er bijna op. Bert rijdt voor me. We hebben afgesproken ieder zijn eigen tempo te rijden en dus rijdt Bert langzamerhand uit beeld. Een prachtige soepele tred, hoofd tussen de schouders. In het bos zie ik hem af en toe in de verte voor me kleiner worden. Ik heb de metertjes van de Garmin uitgezet. Ik wil niet weten hoeveel procent het is, dat voel ik wel. Ik wil niet weten hoe ver het nog is, dat zie ik wel, langs de weg staan die mooie wit gele paaltjes. En ik wil niet weten hoe snel ik fiets….ehhh hoe langzaam, dat weet ik wel……

 

Tien kilometer, hier moet ik opletten. Links kijken en je ziet door het bos heen de top van de Ventoux liggen. Het gaat niet eens slecht, ik kan vrij ontspannen fietsen. Geen haast de dag is nog lang. De top verdwijnt uit beeld en ik duik het bos weer in. Zag ik daar een glimp van Bert?  Ik mijmer over al die keren dat ik de berg al bedwongen heb. Soms snel – voor mijn doen dan – soms tergend langzaam. Meestal vanaf deze kant, die vanaf Bedion. En vaak samen. De namen schieten door mijn hoofd. Die eerste keer met Anthony in 2005 al weer tien jaar geleden. En daarna bijna ieder jaar wel een keer. Met zoon Peter, Henry, Willem, Johan, Richard, Margriet, Arjan, JeePee, Ward, vorig jaar met Petra, Anita, René en in 2010 bijna met Douwe. Toen konden we de berg door een groot evenement niet op.  Dan doemt Chalet Reinard op en staat Bert op me te wachten. Samen fietsen we verder, nog zes kilometer tot de top.

 

Maar eerst het monument van Tony Simpson. Hier viel hij neer en stierf ter plekke. Amfetaminen, drank en een loodzware etappe in de Tour de France werden hem fataal. Het monument is een pleisterplaats voor vele wielrenners. Er wordt een bidon of ander voorwerp achtergelaten. Soms zomaar, maar vaak als eerbetoon aan een overleden vriend of familielid. Ooit legde ik hier voor mijn vriend Jans een bidon met tekening van zijn kleindochter neer. En dus gaan ook nu mijn gedachten even uit naar hem, maar vooral ook aan Fré die nu dezelfde strijd levert, en hoe! Wat een vechtlust. Ook vandaag heb ik een kleine missie. Make a Memory, de stichting die ik een warm hart toedraag, fietst hier ook ieder jaar. Via hen heb ik Simon leren kennen en het was gisteren precies twee jaar geleden dat het hartje van zijn kleine Britt* stopte. Morgen zou ze jarig zijn. Mijn verjaardagskadootje is een lief potloodje. Haar naam erop geschreven, bij het monument gelegd en het geheel vereeuwigd. De foto naar Simon. Een klein gebaar, maar het voelt fijn. Het geeft me energie weer door te gaan en dat moet, want het is nog ver!

 

Even over acht zijn we voor de eerste keer boven. Bert en ik kijken elkaar voldaan aan. “Zo, dat was één, nog maar 110 kilometer te gaan” grappen we. Het souvenirwinkeltje is nog dicht en de stempelautomaat dat er hangt heeft het begeven. Cinglé worden is populair geworden. “Dan maar na de volgende beklimming, we gaan door Bert” zeg ik. Voor de zekerheid maken we nog maar een foto. We stappen weer op en gaan naar beneden. Hard…heel hard. Och wat is dat een heerlijk gevoel. Vlak voor me zie ik een eekhoorn verschrikt oversteken. Ze had op dit tijdstip nog geen idiote racemonsters verwacht. Even lijkt ze op te kijken om een praatje te maken, maar we hebben geen tijd. We moeten door, alsmaar door!

 

In Malaucene klettert het koude water uit de bron. Onze bidons worden bijgevuld. “We zitten mooi op schema”, zegt Bert terwijl de jongedame van de plaatselijke fietsenboer een stempel op onze kaart drukt. Tijd om even rond te neuzen hebben we niet. Het is negen uur ’s ochtends en inmiddels zo’n 25 graden. “Als het zo doorgaat zijn we voor twaalf uur weer boven”. Ja, als….

 

Daar staat hij dan. Fier, gespierd en gebruind door de Franse zon. Nog even die bocht door, daar waar de weg ineens weer wat steiler wordt. Nog ruim tien kilometer naar de top. Daar…ja, daar…de man met de hamer. Ik maak een slingerbeweging om hem uit te wijken. Hij smijt zijn hamer weg en begint achter me aan te rennen. Ik probeer weg te fietsen, maar hij hangt aan mijn zadel. Bah, wat gaat dat zwaar en oei…langzaam. Ok, tot nu toe ging het verbazingwekkend goed. Maar nu is het over, nu is het zwoegen, nu is het vechten, nu gaat het langzaam…ai…erg langzaam. Maar hij krijgt me niet, echt niet! Ik schud hem van me af en ga door. Want Bert is vast al boven of zoiets.

 

Gelukkig even “vlak”. Mont Serin het ski-station vijf kilometer onder de top biedt me de mogelijkheid te kijken hoe laat het is. Elf uur. “Dan moet ik het kunnen halen voor twaalf uur”, praat ik mezelf moed in. Ik stuur Bert, Petra en Bianca een smsje zodat ze zich geen zorgen hoeven maken en fiets verder. Nu de kilometers aftellen. Nog 5, nog 4, nog 3, nog 2, kijk daar…daar is de top weer. In de beklimming vanaf Malaucene zie je de top pas op het laatst. Nog een paar flinke bochten, lachen als een boer die kiespijn heeft naar de fotograaf die zich aan de flanken van de berg heeft genesteld. Nog één kilometer, vijfhonderd meter…. nog een fotograaf! Buik intrekken, twee vingers omhoog. “Cinglé?” roept de fotograaf. “Qui”, zucht ik. “Deuxième?” vraagt hij. Deux is twee, tweede keer bedoelt hij vast. “Qui”, roep ik quasi nonchalant. “Bon courage”, roept hij me na terwijl hij zich op de volgende fietser richt. Nog honderd meter, daar staat Bert.

 

“Had jij het ook zo zwaar, zo’n tien kilometer voor de top?” Gelukkig, Bert heeft hem ook gezien, die man met de hamer. “Sta je hier al lang”, vraag ik hem. “Twintig minuutjes maar”. Twintig minuutjes maar…daar moet je in de Tour de France mee aankomen. Inmiddels is het souvenirwinkeltje open en worstelen wij ons door de toeristen, kaarten en stellingen prullaria heen om onze stempel te bemachtigen. Weer buiten constateren we dat de temperatuur boven op de berg hetzelfde is als vanochtend beneden. “We hebben genoeg tijd om het te halen Bert” zeg ik mezelf eigenlijk weer moed insprekend. Dat hij het gaat halen staat als een paal boven water. Zelf ben ik er nog steeds niet zeker van. In de laatste kilometer werd ik al wat emotioneel. Heb ik vaker als het lichaam leeg raakt, maar nu moet ik nog een keer. Eerst maar afdalen naar Chalet Reinard waar Petra en Bianca op ons wachten.

 

“Gaat het lieverd?” Petra kijkt me onderzoekend aan. Wil me best een zoen geven, maar het zweet guts langs mijn gezicht. Voorzichtig tuit ze haar lippen en druk ze zachtjes tegen me aan. Met de rug van haar hand veegt ze haar mond weer schoon en schud haar hoofd. “Malloot”. Nee, nog niet, nog een keer en dan…dan ben ik malloot. Toch? Bert is intussen de bidons aan het vullen, eet een banaan, een Snicker en een stroopwafel. Lachend bekijkt hij het tafereel dat zich voor hem afspeelt. “Opgeven is zeker geen optie” vraagt Petra terwijl ik met mijn hoofd tussen de knieën op een bankje uitpuf. Opgeven? Oh ja, daarom had ik de fietsendrager in de auto gelegd. “Ben je gek?” wuif ik alle opties – anders dan nog een keer naar Sault op en neer – weg. “We gaan”.

 

In de afdaling naar Sault suist de wind verkoelend om onze oren. Dat is ook wel nodig, want de temperatuur blijft maar stijgen. Drinken, drinken, drinken!! Bert stuurt soepel de bocht in en ik volg. De snelheid neemt toe, dat betekent steiler en dus straks zwaarder omhoog. Dan strekt zich voor ons de prachtige omgeving van Sault uit. Lavendelvelden staan nog volop in bloei en trekken mooi paarse strepen in het landschap. Even denken we niet aan de pijn in onze benen en genieten we van de omgeving. Sault dient zich al snel aan.

 

“Avez vous une tampon?” vraag ik aan de dame in het café. Onder uit de bar wordt een stempel tevoorschijn getoverd en met twee ferme klappen wordt ook de plek voor Sault bevlekt met een printje inkt van de plaatselijke auberge. Bij het Office du Tourisme vult Bert zijn bidons aan terwijl ik vol ontzag richting Mont Ventoux kijk. “Ben je er klaar voor?” vraagt Bert. “Nahhh…. ’t mot maar”, glimlach ik terug terwijl  ik mijn inmiddels stijve benen en zere kont weer op de fiets positioneer.

 

 

Het stipje wordt weer steeds kleiner. Bert fietst weer langzamerhand uit beeld. Man wat is hij sterk vandaag! Ik zie hem verdwijnen in de fata morgana die zich door de verzengende hitte boven de weg aftekent. Inmiddels is het 37 graden en dus kan ik mijn warmte niet meer kwijt. Spijt van de vele extra kilo’s (wijn, bier, lekker eten) die ik mee omhoog moet slepen heb ik niet, maar helpen doet het zeker niet. Tegenover een kerkje staat een afdakje met een waterput. Dat weet ik nog. Maar toeristen blijken de put te hebben aangezien voor urinoir en dus heeft de plaatselijke bevolking de bron afgesloten. Dan maar achter het afdakje plassen en even in de schaduw uitpuffen. Dit is de eerste keer dat ik noodgedwongen even moet stoppen en van de fiets af moet om uit te rusten. Ik ben bang dat het niet de laatste keer is. De stoute schoenen worden weer aangetrokken en mijn geliefde fiets en ik zetten koers naar de top.

 

“L’eau froid?” vraag is in mijn beste frans aan de vriendelijke man van de camper. Verhit en vertwijfeld klamp ik mensen in een Franse camper aan. Door het raampje van haar keukentje kijkt de vrouw me meewarig aan. “Avez vous l’eau?” probeer ik nog een keer. Vanuit alle hoeken van de camper wordt zo koud mogelijk water tevoorschijn gehaald. Ik mag mijn bidons vullen en krijg een natte handdoek voor mijn rood aangelopen hoofd. Heerlijk! “Merci, merci beaucoupe” breng ik gelukzalig uit. Als ik weer op de fiets zit nog even dat lekkere windje over mijn natte hoofd. Maar al snel daarna weer warm.

 

Chalet Reinard!!! Eindelijk. Daar op het terras zitten ze. Bert, Petra en Bianca. Hoe lang zou hij er al zijn. Petra heeft de camera in de aanslag. “Shit” denk ik en richt me nog een keer op en probeer een grijns op mijn gezicht te toveren. Bij het terras staan hekken en van grote rond houten palen. Ik laat me er met fiets en al tegen aanvallen en blijf even roerloos hangen. “Heb je het zwaar?” hoor ik vaag. Even zitten, even liggen, even niks, geen woord…ja, ik heb het zwaar. Nog nooit was ik zo kapot en ik moet nog zes kilometer!

 

“Heb nog op je gewacht in de bocht na het kerkje” zegt Bert lachend. “Jij bent daar zeker even afgestapt?” Ja daar, en bij die camper en  bij die vier andere mannen met hamers. Bert oogt nog fris, “schijn bedriegt” zegt hij geruststellend. Ik moet nu aan verwachtingsmanagement gaan doen, die laatste zes kilometer zullen ook niet in één ruk gaan lukken. “Schrik niet als ik onderweg nog een paar keer afstap” waarschuw ik alvast terwijl Bert en ik voor de laatste keer de rug rechten voor de grand finale. Nog één keer aftellen, nog één keer zes kilometer klimmen en dan mogen we weer afdalen naar Bedion.

 

“Nog drie kilometer, na de bocht even afstappen. Nee!! Daar staan Petra en Bianca weer, ik moet door! Lachen voor de foto, ach wat, fietsen … gewoon fietsen Fred.” Allerlei stemmetjes in mijn hoofd vechten om het hoogste woord. Stoere Fred wil alleen maar fietsen, terwijl emo Fred wel wil janken, en zwakke Fred wil omdraaien. “Koppen dicht!” Gelukkig de dames zijn uit beeld, toch maar even stoppen en weer door. Nog twee kilometer, verderop het monument van Tony Simpson. “Als ik dat haal”. Ook Tony heeft een hamer en dus stap ik nog één keer af. “Nog één keer en daarna niet weer”, sist stoere Fred in mijn kop.

 

Kramp! Ook dat nog, souplesse Fred, souplesse nog 700 meter. Staat daar Bert? Jazeker, hij wacht me op. “Nog 500 meter Fred, je kunt het”. De bemoedigende woorden van Bert geven me weer een beetje kracht en ik zet nog één keer aan. Van 4 km/u gaat het nu ineens naar 6 km/u….top! “Binnenbocht of buitenbocht?”, Bert kijkt me vragend aan, en terwijl in mijn hoofd stoere Fred alle anderen knock out slaat neem ik – de steile – binnenbocht. “Go Fred Go!” Nog 50 meter, nog 40, nog 30….. ik weet het niet meer. Ik ben binnen! In mijn hoofd zakt stoere Fred uitgeput in elkaar en komt emo Fred tot leven. Janken, ik wil niet janken, ik moet wel janken, ach wat…..ik ben leeg. Go with the flow.

 

Mon(t) Ventoux. Vier uur in de middag. Blije gezichten. “We hebben het gehaald!!” Bert is nu ook Cinglé du Mont Ventoux en ik ben malloot in het kwadraat. Niet dat je daarvoor die berg zo vaak op een neer hoeft te gaan om het te bewijzen, zegt Petra altijd. Bianca tovert een fles champagne tevoorschijn. “Pang” galmt het over de flanken van de berg als de kurk met kracht de fles verlaat. De gebruikelijke foto’s worden geschoten. Dan nog een even terug naar Make a Memory die in september de berg zullen beklimmen. Petra en ik hebben weer een mooie vlag voor ze laten maken waarop de ouders de namen van hun overleden kinderen kun schrijven. De vlag wordt onthuld en later deze vakantie aan Ed en Rian van de stichting overhandigd.

 

“JEEEHAAAAHHHH” Bert en ik storten ons nog één keer naar beneden. Het toetje op dit avontuur. Met ruim 70 km/u suizen we naar beneden. Ach ging het omhoog ook maar zo mooi. Vanochtend vroeg, heel vroeg, kropen we hier naar boven , maar nu slingert de weg zich als en racebaan voor ons uit. Weer tranen in de ogen, nu van de wind. Het bos uit, nog vijf kilometer tot Bedion. De ruggen worden gerecht, twee vuisten tegen elkaar aan. “Box Bert”, “Box Fred”, “We did dit!” In de verte hoor ik krekels, wat een mooi geluid.

 

 

2 Berichten

De lijdensweg van een aspirant Cinglé.

“Hoe word ik een officiële malloot” 

augustus 2006

 

“Vroeger” fietste ik veel. Zo’n 20 jaar geleden deed ik mee aan toertochten met Toer ’80 uit Bellingwolde om me vervolgens in het triatlon geweld met Triatlon Team Stadskanaal (TTS) te storten.Als jonge twintiger was ik niet stuk te krijgen, maar echt snel was ik niet. De mooiste rit tot nu toe was Luik-Bastenaken-Luik. Nog altijd dat gelukzalige gevoel als ik er aan terugdenk, met de La Redoute als hoogtepunt. Dan komen studie, carrière en familie waardoor er te weinig tijd overblijft voor een intensieve vorm van sporten en kies ik lange tijd voor het hardlopen als belangrijkste sport. In 2003 besluit ik toch weer meer te gaan fietsen en koop een leuke ATB fiets.

 

Het is zomer 2004 als het eerste verlangen zich openbaart. We staan met de familie op camping La Roubine in Vallont pont D’arc. Die fiets is natuurlijk mee, niet dat ik al veel heb gefietst, maar toch…. In ons “straatje” staan meer fietsers, dus worden ook de verhalen uitgewisseld. Vol enthousiasme vertel ik over het bedwingen van de Sampzon, een bergje in de buurt van Vallont. En ook over de Gorges van de Ardèche, al bijna net zo mooi als de Redoute. Dan vraagt een buurman of ik ook meega naar de Ventoux. Een vreemd soort kriebel maakt zich meester over me “Mont Ventoux !!??, is die dan zo dichtbij” vraag ik. De kale berg blijk slechts anderhalf uur rijden van de camping te liggen. Maar het is voor mij nog te vroeg. Dit jaar ben ik er nog niet aan toe, dus laat ik de uitnodiging aan me voorbij gaan.

 

Het jaar erop is er geen plek op camping La Roubine. Dus besluiten Petra (mijn vriendin) en ik een plekje te zoeken in de Provence, jawel in de buurt van de Ventoux. Nu weet ik het zeker, ik zal die berg beklimmen! Bijna aangekomen zien we de Geant de Provence in de verte opdoemen. Dichterbij gekomen wordt hij groter en groter. Weer die kriebel in mijn buik.


“Die is van mij”, zeg ik tegen Petra. Vanaf de camping is hij te zien en dus loop ik elke dag even een blokje om, om “mijn” berg te zien. In het zwembad ontmoeten we Anthony en Nancy. Ook Anthony wil graag de Ventoux beklimmen en dus besluiten we het met z’n tweetjes te wagen. Op 3 augustus is het zover, Anthony en ik reizen af naar Bedion om daar bij het fonteintje te starten. Een bijzondere dag, want het is fris en de top ligt volledig in de wolken. Letterlijk en figuurlijk rijd ik met mijn hoofd in de wolken in drie uur tijd naar de top. Vanaf dat moment zijn Anthony en ik Ventoux-makkers.

 

Een weer wordt het verlangen sterker. Op de camping mag ik het boek “De kale berg” van iemand lenen. Gebiologeerd lees ik de verhalen over meervoudige beklimmingen en besluit ooit ook Cinglé des Mont Ventoux te willen worden. Omdat de Ardèche voor ons het meest aantrekkelijke vakantieoord is wordt ook in 2006 gekozen voor het mooie gebied aan de voet van het Grand Massief op nog geen twee uur van de Mont Ventoux. Het besluit is genomen: ik ga voor drie beklimmingen op een dag en meld me aan bij de Club des Cinglé des Mont Ventoux. Monsieur Pic stuurt met het fietsplaatje en de stempelkaart toe.

Maar dan wel weer gewoon op de racefiets. In april wordt een mooie Stevens Izoard Pro aangeschaft en beginnen de voorbereidingen voor mijn “monstertocht”. Op 23 juli is het zover, we gaan drie weken op vakantie naar Frankrijk. Door tijdgebrek (ach ja, die prioriteiten) slechts 1300 fietskilometers – inclusief de Elfstedentocht van 240 km – maar geestelijk volledig klaar voor mijn berg. De echte training volgt in de komende weken in de prachtige omgeving van de Ardèche.

De eerste week

De tent is opgezet en vandaag begint de “echte” voorbereiding. Camping Le Pommier past hier goed bij, want de hoofdader van de camping blijkt een stijgingspercentage te kennen van zo’n 15%. En omdat onze tent helemaal onderaan de camping staat begint elke trainingsrit met deze pittige beklimming van anderhalve kilometer. Ook Anthony en Nancy staan een weekje op deze camping, maar dan wel helemaal bovenaan!

 

Eerst maar eens een kleine verkenning. Een rondje van 15 kilometer met een licht klimmetje naar Villeneuve de Berg. Het valt nog niet mee, bovenaan de camping (na 1,5 kilometer) moet ik eerst even de longen terugduwen. Het hart bonkt met zo’n 185 slagen per minuut in mijn keel en het schuursponsje van de afwas van gisteren lijkt wel door mijn luchtpijp te zijn gehaald. ’s Avonds gaan Anthony en ik nog een keertje. Nu naar Mirabel en volgens de kaart via de andere kant van de berg weer terug. Als we uiteindelijk bij een vriendelijke oude Fransoos op het erf terecht komen besluiten we toch maar rechtsomkeert te maken. Met dertig kilometer in de benen krijg ik mijn eerste Franse pilsje.

 

Petra’s zoon Peter (13 jaar) heeft zijn fiets ook mee. Samen met hem het eerste rondje Villeneuve de Berg fietsen leek me een goed idee. Die knaap moet toch ook de liefde voor het fietsen in deze prachtige omgeving bijgebracht worden? Dus ook klimmen en dalen, en dat laatste zo snel mogelijk. Klimmen gaat prima, Peter hoeft zo’n 40 kilo minder mee te sjouwen, maar als het dan naar beneden gaat zijn de kilo’s zwaar in mijn voordeel.

Donderdag om half acht met Anthony afgesproken. Met een brede glimlach staat hij al op mij te wachten. Ik heb dan al die eerste moordende kilometer al achter de rug. Awel makker, heb je er zin in? Lijkt hij me te vragen. “Morgeuh” is alles wat ik er even uit kan krijgen.

 

Via St Jean le Centenier en St-Gineis-en-Coiron naar Mirabel en via de haarspeldbochten naar St. Jean terug. Gestaag klimmen wij door de bergen/heuvels van de Ardèche omhoog. Genietend van het mooie landschap en de mooie huizen. Op het erf van een van deze huizen kijkt een zwarte hond argwanend naar die fietsers omhoog. “’t Is net een wolf” zegt Anthony. We blijven even staan om een foto te maken van het fantastische uitzicht. Dan komen we op het idee ook een kort filmpje te maken (de digitale techniek van vandaag) waarvoor ik natuurlijk een stukje terug moet en dan soepel klimmend door de haarspeld bocht zal verschijnen. Ondertussen is onze “wolf” aan de straat komen staan en wacht me op. “Benieuwd of hij er zin in heeft vandaag” zeg ik, maar hij kijkt me olijk aan en volgt het fiets gedoe als ware het een prive voorstelling. We vervolgen onze tocht naar de top bij Mirabel waarna een afdaling volgt via kleine weggetjes en scherpe bochten. Da’s pas genieten.

 

Peter is bijna 14 jaar, daar moet je toch rekening mee houden. Dus als ik samen met hem ga fietsen doen we het rustig aan. Tijd voor zijn eerste echte tocht van zo’n 45 kilometer. Het begint al goed, als dat ventje (was het niet zo’n 40 kilo lichter ) op de camping van zijn fiets dondert. Zijn ketting schiet van de plaat. Na een paar wijze woorden van mijn kant vervolgen wij onze weg en dient zich het onheil al aan. Het joch rijdt voor me aan de heuvel op.  We hebben gekozen voor een route naar Vallont pont D’arc, omdat dit bergafwaarts loopt. Peter is voorzichtig en regelmatig moet ik even op hem wachten. Tot het moment dat we aan de voet van de Sampzon staan. Dit was mijn eerste beklimming in de Ardèche en zou ook Peter zijn eerste worden. Ik weet dat het drie zware kilometers klimmen is en waarschuw Peter vooral zijn eigen tempo te rijden. Nou ik heb het geweten. De eerste de beste beklimming word ik door een knaap van 13 gelost, terwijl ik juist rekening met hem wilde houden.

 

Een weekje later

De tweede week begint met een rit van 40 kilometer via Sceautres naar Berzème. Het is een lange klim en in gedachten vergelijk ik hem met de beklimming vanaf Sault naar Mont Ventoux. Zou het zo gaan. of… ?  Koeien steken over en kijken me aan alsof ze denken “Malloot op fiets, mooh”. Zie de eerste tekenen zijn er al! Als ik dan op de top nog bijna 20 kilometer terug moet naar de camping denk ik, dat wordt een latertje. Maar nee hoor, vanaf dat moment alleen nog maar bergaf, vijftig zestig in het uur en knallen maar, geweldig!!

 

Ondertussen groeit het verlangen. Maar eerst Alp d’Huez. Veertien kilometer, eenentwintig bochten en de bekendste berg onder de Nederlanders. Nederlanders die in de kroeg plannen maken om met een groep al bierbuikende mannen deze berg te beklimmen.


Bernard uit Kollum is er zo een. Al jaren na het voetbal met een paar maten grootspraak in de kantine en nu staat hij ineens naast zo’n malloot uut Grunn, die de Alp gaat beklimmen en hij kan zomaar mee. “Waarom sta ik niet gewoon naast een 150 kilo zware Duitser en dan samen bierdrinken”, zegt Bernard, maar ook zijn verlangen groeit. En Bernard besluit mee te gaan.

Intussen is ook Bert uit Kollum – het hele dorp is uitgelopen – gearriveerd en in het kader van hoe meer zielen hoe meer vreugd (en het bewijs in de kantine) wordt ook Bert uitgenodigd. Samen met Peter, Bernard en Bert wordt er eerst nog even in de omgeving gefietst.  Bernard zijn vrouw (Coba) en Petra willen ook wel mee als supporter. En als er een volgauto meegaat, dan kan Peter natuurlijk ook mee, juist dat kereltje van 13!

 

Precies een jaar na de mijn eerste beklimming van de Mont Ventoux is de Alp d’Huez aan de beurt. Het is fris als we ’s ochtends om half acht vertrekken. En hoe dichter wij bij de Alpen komen, des te donkerder worden de wolken. En natuurlijk regent het als we onderaan de voet van de beklimming staan. Maar eerst nog Bert zijn zwager Piet oppikken die hier op de camping staat. Hij heeft in de afgelopen twee weken de Alp al twee keer beklommen.

 
Als we van start willen gaan blijkt Bernard een lekke band te hebben. Met man en macht wordt het euvel beslecht en kan eindelijk de tocht beginnen. Met nog wat gepruts aan mijn fiets lig ik bij de start al ruim honderd meter achter op de rest. Bernard blijkt nog bereikbaar, maar Bert, Piet en Peter lopen alleen nog maar verder uit. Onderweg worden we enthousiast aangemoedigd door onze supporters. De eerste kilometers zijn het zwaarst, maar na een kilometer of zes begint deze oude diesel op gang te komen en begint het aftellen. Af en toe even uit het zadel en hop vooruit met die geit. Als ik Alp d’Huez bereik is Peter al binnen.

Hij is acht minuten op mij uitgelopen. Ik vraag waar de finish is en direct wordt geroepen “HIER”. Alleen is dat niet de finish van de Tour dus fiets ik nog even door. De officiële finish red ik in 1.20.28 en die van de Tour zo rond 1.28. In de afdeling rijden we door de wolken, je hoort en ziet helemaal niets. Het is prachtig.

 

De week van de waarheid

Alp d’Huez en Mont Ventoux zijn uitdagingen en daarom zo mooi. Ook voor onze zonen valt het een en ander aan uitdagingen te beleven en daarom gaan we canyoningen in Burzet. Drie uur lang klimmen, klauteren, abseilen en jumpen in de woeste natuur van de Ardèche tegen het Centraal  Massief aan. We hebben veel lol en het is een goede ontspanning voor de rest van de week. Geïnspireerd door het canyoning-avontuur wil ik ook fietsen in het Centraal Massief. Maar Petra is ook jarig en ik moet nog het een en ander regelen. Dus wordt een lange fietstocht ingekort naar zo’n 40 kilometer. Hierbij de beklimming van de Col de la Cx de Millet. Op en af in een prachtige omgeving. Alles op de middenplaat, mooie test op kracht.


En dan komt de (on)rust. Donderdag 10 augustus moet het gebeuren. Op woensdagavond al vertrokken naar Bedoin.

Bij Portier de L’Olivier haal ik ’s avonds al mijn eerste stempel.    


Ik ga in de auto slapen om de volgende dag vroeg te kunnen starten. Na een ietwat onrustige nacht (zenuwen??) word ik op de parkeerplaats in Bedoin om half zes wakker. Het is nog donker, maar achter de Ventoux is de zon al bezig met de eerste beklimming. Die van mij moet nog komen, maar eerst even goed eten en drinken. Het is koud (16 graden) dus ik doe het rustig aan en geef de zon nog wat tijd voor zijn beklimming.

 


Om half zeven meld ik met bij het fonteintje bij de rotonde in Bedoin en spoel als een priester wat water in mijn gezicht. Het mallootje in de dop wordt gedoopt en de vuurdoop is aanstaande. Nog een keer diep ademhalen en de schoenen op de pedalen geklikt. Mierentietjes (of kippenvel zo u wilt) op de armen van de kou of de opwinding en ik ben weg!!!

 

De eerste kilometers gaan zwaar. Het zal toch niet waar zijn? Op deze dag en dan wil het niet. Mijn dieseltje komt maar niet op gang. Op drie kilometer check ik nog even of er niets aanslijt, maar het zijn gewoon zware benen die me het leven zuur maken. Als ik ervan overtuigd ben, dat er niets met mijn fiets aan de hand is gaat de knop om en langzamerhand worden de bougies warm, en komt het dieseltje op gang.


Na een uurtje fietsen ben ik ongeveer bij de open plek in het bos. Onder het rijden doe ik een ijdele poging een videootje met mijn digitale camera te maken omdat ik niet wil afstappen. Vorig jaar was ik hier nog lang niet na een uur en toen had ik mijn eerste pauze al ingelast.

Nu ga ik in een keer door tot de top!!! Inmiddels gaat het lekker, niet hard, wel lekker. Bij het monument gegroet naar Tommy Simpson en even gedacht aan mijn vorig jaar overleden vriend Jans, de eerste beklimming heb ik aan hem opgedragen. Boven op de top klok ik een tijd van 2 uur en 21 minuten, ruim 40 minuten sneller dan vorig jaar!!

Op de top alleen met een Engelsman en een Fransman, verder nog geen ziel te bekennen.

De laatste vertelt dat de afdaling naar Malaucene mooi is en dat er een stuk van 4 kilometer dalen met ruim 10% in zit. “Dat is dus ook 4 kilometer klimmen met ruim 10%”, denk ik nog als ik aan de afdaling begin. En inderdaad, de afdaling is prachtig. Met ruim 76 kilometer per uur dender ik voor de eerste keer weer naar beneden. Is die 95 kilo toch nog ergens goed voor.

 


Ongeveer kwart voor tien ben ik in Malaucene en heb gestempeld bij cycles Mag 2 Roues. Even een banaantje wegwerken, maar rustig ben ik nog niet, ik moet verder! Doel is om tegen enen weer op de top te zijn. De eerste tien kilometers van de tweede beklimming gaan redelijk, maar dan komen die vier lange kilometers van ruim 10 procent. Het lukt me niet meer om in een keer door te rijden, ik moet er af en toe even af. Eigenlijk meer omdat de benen vollopen, dan dat de conditie me parten speelt. Bij elke trap voelen mijn bovenbeenspieren pijnlijk aan en dan ben ik pas op de helft. Maar het herstel gaat snel, een tiental seconden stil staan geeft weer moed en “hop” daar gaat ie weer.

 

Als ik om precies een uur weer op de top sta is het er niet warmer op geworden. De mistral steekt langzaam op. Het heeft weinig zin om boven te blijven, dus de afdaling naar Sault wordt snel ingezet. Dan al merk ik de kracht van de mistral, maar ach als je naar beneden gaat…

 

Uiteraard maak ik me een beetje zorgen over mijn benen, gaan ze het houden in de laatste beklimming. Maar na Chateau Reinard gaat de snelheid er uit. De afdaling (en dus straks de beklimming) is niet zo steil. Slechts zo’n 35 kilometer per uur en de benen wat laten rusten lijkt me een goede zaak. Echter na zo’n 15 kilometer gaat het harder, veertig, vijfenveertig, vijftig kilometer per uur. De helling wordt steiler en daarmee het onheil groter. Maar goed dat ik op tijd ben, het is pas twee uur als ik in Sault mijn kaart bij Le Siecle laat stempelen. Ondertussen kan ik de SMS’jes van Petra en Anthony lezen, ben ik toch niet helemaal alleen. Het bericht van Anthony luidt: “Ga door fred, stampen, stoempen, ram die pedalen er af!” en  “Go go, fred”. Het is, dat hij in Nederland zit, anders had hij het zo op de weg geschilderd.

 

Al met al begin ik te rekenen. Twee uur en twintig minuten over de eerste beklimming, zo’n drie uur over de tweede, dan geef ik mezelf vier uur voor de laatste en ben dan voor zes uur boven. Dus schraap ik al mijn moed bij elkaar, vul de bidons nog eens goed en stap weer op de fiets.

 

De derde beklimming begint niet goed, bijna om de kilometer moet ik even van de fiets. Een halve tot hele minuut even stilstaan en dan weer verder. Gelopen wordt er niet, het is of fietsen of stilstaan, lopen is me mijn eer te na. Maar ineens gaat het wat beter en fiets ik zelfs met snelheden van boven de twintig kilometer per uur. Ik besef me, dat ik op het middelste stuk ben aangekomen, waar het stijgingspercentage terugloopt naar vier procent. Dit geeft de burger moed. Wat ook moed geeft is de gedachte aan een heerlijke kop warme chocolademelk met een crêpe bij Chateau Reinard. Ondanks het regelmatig stilstaan is de beklimming tot aan het chateau nog redelijk vlot gegaan. Om kwart over vier strijk ik op het terras neer en denk aan het laatste stukje, dat moet toch gemakkelijk voor zes uur lukken?

 

Het is twintig voor vijf als ik besluit de laatste 6 kilometer van de beklimming te volbrengen. Het zijn dezelfde zes kilometers als die van de eerste beklimming, met het verschil, dat ik er nu al tien uur en 100 kilometer op heb zitten. Het is inmiddels ook koud geworden, dus ook maar mijn jasje aangetrokken. Dat dit geen overbodige luxe is blijkt, als ik de eerste bocht na het chateau neem. De mistral blaast in volle hevigheid de koude wind in mijn gezicht. Shit!!

Een bocht naar links betekent even de luwte van de berg, maar een bocht naar rechts…….

 


Langzaam, erg langzaam, kruip ik naar boven. Mijn benen doen zeer, mijn kont doet zeer, de wind is koud en ik ben moe, erg moe. Maar ik ben hier gekomen met maar een doel, en dat is om een officiële malloot te worden. Nu snap ik ook waarom. Als ik bij voor de derde keer bij Tommy Simpson langs kom besluit ik er even bij te gaan zitten. Een vriendelijke Fransman wil me wel even op de foto zetten en ik leg hem uit waar ik mee bezig ben. Ook op zijn gezicht valt het woord malloot te lezen.

 

In de laatste bocht naar links krijg ik kramp. Nog 400 meter en ik krijg kramp! Het muurtje in de bocht bied beschutting van de wind en ik laat even de benen rusten. Maar niet te lang, want ik wil verder, ik wil naar boven, ik wil wel, maar… Dan voor de laatste keer verzamel ik al mijn krachten en stap weer op mijn stalen ros (van aluminium en carbon) en kwam, zag en overwon! Uitgeput en uitgewoond kom ik even voor zessen op de top aan en terwijl ik mijn laatste meters fiets gaat mijn telefoon. Wat een timing; het is Bernard uit Kollum.

 

Inmiddels ben ik erbij gaan zitten. Achter de snoepkraam tegen de muur in het zonnetje. Dan komt er een Fransman op me af en biedt me een lekker snoepje aan. “You made it”, het is dezelfde man als bij het monument van Tommy. Ik drink wat en eet wat en denk “nu een souvenir en dan naar beneden”. Als ik mijn been optrek om te gaan staan gaat het weer mis; kramp. Nou ja, dan maar het andere been, ai weer kramp. Een half uur en veertien krampaanvallen later kruip ik overeind en loop nog een beetje over de berg heen en weer. In het winkeltje nog een kleine souvenir en dan weer voor de laatste keer naar beneden.


Deze afdaling is alleen nog maar genieten. Ruim zeventig in het uur en vrij baan. In no time sta ik weer in Bedoin bij het fonteintje. De doop wordt afgemaakt als ik mijn gezicht in het fonteintje was. Bij de cycle shop zijn ze nog aanwezig, dus daar haal ik nog een laatste stempel en ga moe en voldaan terug naar de camping. Ik heb het gered, ik ben een malloot!

 Tja, nu wist zo ongeveer iedereen in mijn omgeving wel dat ik een malloot ben, maar met deze memorabele tocht heb ik het toch nog maar een keer bewezen. En ik ben er best trots op. Het verlangen is gedoofd, maar de waakvlam brandt nog wel….  Op naar een volgende uitdaging.

2 Berichten